fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norrland lönsammast med grön BNP

Publicerad: 26 oktober 2009, 10:21

Inkomsterna från Norrland skulle vara mellan 50 och 150 procent högre med ett ”grönt” sätt att räkna på ekonomin. Det menar nationalekonomen Ing-Marie Gren som inkluderar värdet av naturtjänster i sina beräkningar.

Ämnen i artikeln:

Ekosystemtjänster

Södra och Norra Norrland är 50 till 150 procent rikare om man uppskattar det ekonomiska värdet av naturtjänster från skogar och våtmarker. Det framgår i en artikel i tidskriften Ecological Economics.

— Inkomster till välfärdsstaten generas på flera sätt. Även om gröna källor inte ger pengar i fickorna så har de ett stort samhällsekonomiskt värde, säger artikelförfattaren Ing-Mari Gren, professor i naturresurs- och miljöekonomi vid SLU i Uppsala.

Ing- Marie Gren inkluderar i sitt bredare BNP-begrepp värdet av rekreation och friluftsliv, våtmarkernas bidrag för att fånga in kväve och fosfor som annars övergöder Östersjön och ett mått på hur den växande biomassan i skogen binder koldioxid.

Södra och norra norrland blir med hennes sätt att räkna de som genererar mest inkomst per capita. Värdet av olika naturtjänster från Svealand och Götaland är ganska måttlig vilket gör att skillnaden mellan ett vanligt och ett ”grönt” BNP för hela landet inte blir så stort.

— Man kanske ska ta sig en funderare över vad man menar med regional tillväxt. Det gäller att inte enbart titta på traditionella ekonomiska mått – för där framstår Norrland som ganska misslyckat, säger Ing- Marie Gren.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev