Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Norrmän mindre benägna att koppla klimatförändringar till människan

Publicerad: 26 Oktober 2017, 08:29

Norrmän är mindre benägna än andra nordbor att tro att klimatförändringarna beror på människan. Det visar en ny rapport.


I en ny rapport har SB Insight undersökt nordiska konsumenters tankar kring klimatförändringarna. I rapporten framgår att de nordiska länderna fokuserar på olika saker när det gäller miljö- och klimat. Medan det senaste årets svenska debatt har handlat mycket om flygskatt har Finland klivit fram som en nation som satsar stort på övergången till en mer cirkulär ekonomi. I Danmark har fokus, liksom tidigare, legat på vindkraften. Medan Norge tampats med sin dubbla roll som å ena sidan oljenation, å andra sidan ett land som vill utmärka sig på miljöområdet.
SB Insights rapport visar också att norrmännen är mindre benägna än andra nordbor att tro att klimatförändringarna orsakas av människan. I genomsnitt tror nio av tio nordbor att klimatförändringarna beror på människan. Men i Norge är siffran drygt åtta av tio. Men samtidigt visar rapporten på ett intressant generationsskifte i Norge. 65 procent av millenials tror att människan, i hög utsträckning, ligger bakom klimatförändringarna. För den övriga befolkningen är siffran 49 procent.

Samtliga nordbor anser att staten och företagen har större ansvar för att motverka klimatförändringarna än individen. De flesta ser gärna positiva redskap i form av skattelättnader och subventioner, men är mer negativa till bestraffningar i form av skatter och böter. Omställningen till förnybara energikällor är den åtgärd som nordborna anser vara den viktigaste för att motverka klimatförändringarna.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.