Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norrmännen vill låta oljan vara kvar i marken

Publicerad: 3 augusti 2017, 06:33

En ny opinionsundersökning visar att en majoritet av norrmännen vill lämna en del av oljan kvar i marken för att rädda klimatet.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

I undersökningen som genomförts på uppdrag av den norska dagstidningen Dagbladet uppger 44 procent av norrmännen att de är villiga att låta oljan vara kvar i marken om det kan bidra till att rädda klimatet. 42 procent av norrmännen i undersökningen svarade nej på frågan. Trots detta är resultatet positivt menar Truls Gulowsen på norska Greenpeace. I en intervju med Dagbladet säger han att allt fler börjar fundera över Norges dubbla roll som, å ena sidan en miljömedveten nation, å andra sidan en oljenation.

– Att argumentet ”vi måste begränsa oljeindustrin till förmån för klimatet” har fått så starkt gehör är något nytt. Det är en ny våg av förståelse som sprider sig, säger han till Dagbladet.

Den klimatpolitiska forskaren Espen Moe säger till Dagbladet att det är tydligt att Norge är uppdelat i två läger, men eftersom det inte gjorts tidigare undersökningar av människors attityder gällande oljan och klimatet så går det inte att veta med säkerhet om, eller hur, opinionen har förändrats.

– Baserat på annan forskning och andra undersökningar är mitt intryck dock att norrmännen vill göra mer för miljön. Resultaten i denna studie kan vara en återspegling av detta. Vad som händer nu är inte lätt att veta. Vi vet av erfarenhet av finanskrisen och andra kriser att när man står inför risker med dyra lån och arbetslöshet tenderar människor att prioritera sin egen ekonomi, säger han till Dagbladet.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.