Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Norrtäljevargen klarar sig för den här gången

Publicerad: 16 Juni 2011, 05:58

Det blir ingen skyddsjakt på varg i Rialareviret utanför Norrtälje.


Naturvårdsverket säger nej till ansökan om skyddsjakt på varg i Rialareviret utanför Norrtälje. Skadorna som vargen uppges orsakas anses inte vara så omfattande att det motiverar skyddsjakt. Dessutom anses vargen vara genetisk värdefull och viktig för att minska inaveln i stammen. En ytterligare orsakt till beslutet är att det finns nya valpar i reviret som kan hotas om skyddjakt införs.
– Valparna är beroende av båda föräldradjuren vid den här åldern. Naturvårdsverket bedömer att skyddsjakt på en av de vuxna vargarna skulle göra att årets kull sannolikt inte kan överleva. Både hannen och valparna är viktiga för att minska inaveln inom den svenska vargstammen, säger Per Risberg som är biträdande projektledare för robust viltförvaltning på Naturvårdsverket.

De skador som vargen orsakat i området de senaste tolv månaderna uppges vara ett angrepp på en nötkalv, samt fyra angrepp på hundar.
– Vår slutsats är att skadorna är i en omfattning som kan väntas vid en vargetablering. De motiverar inte skyddsjakt på en värdefull varg, säger Per Risberg.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.