Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norsk professor ifrågasätter Sverige som föregångsland

Publicerad: 26 mars 2012, 07:57

Sveriges roll som föregångare hjälper inte det internationella klimatarbetet, menar en studie från Expertgruppen för Miljöstudier.


Expertgruppen för Miljöstudier har låtit Michael Hoel, professor i nationalekonomi vid Oslo universitet, utreda indirekta effekter av att Sverige går före i klimatpolitiken. Hans slutsats är att sådana effekterna är obefintliga eller försumbara.

Han har tittat på tre möjliga effekter på omvärlden: att Sverige driver på som förebild, effekter på förhandlingar om ett klimatavtal och effekter på teknikutvecklingen. Michael Hoel konstaterar att det är svårt att hitta något vetenskapligt stöd för de två första kategorierna.

I vissa fall kan effekten av en ambitiös klimatpolitik skynda på utvecklingen av klimatvänlig teknik. Men det är svårt att uppskatta politikens roll i detta, skriver Michael Hoel på DN Debatt.

Sammantaget menar Michael Hoel att de indirekta effekterna av en ensidig ambitiös klimatpolitik med stor sannolikhet inte ger något betydande bidrag. Han ställer sig därför frågan om varför ett litet land som Sverige skulle vilja föra en sådan politik.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev