måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norsk startup revolutionerar tryckindustrin med hållbar lösning

Publicerad: 2 maj 2017, 09:42

Genom att koppla samman världens alla tryckerier i ett nätverk så vill det norska företaget Gelato förändra den traditionella tryckeribranschen. Enligt företagets vd Henrik Müller-Hansen kan det här få viktiga konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv.

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Genom att koppla samman världens alla tryckerier i en molnlösning så arbetar det norska företaget Gelato med att förändra den traditionella tryckeribranschen. Istället för att företag printar sina trycksaker lokalt och transporterar ut dem till sina kontor runt om i världen är tanken att trycksakerna printas på lokala tryckerier i de länder där företaget har sin verksamhet. Enligt företagets vd Henrik Müller-Hansen kan det här få viktiga konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv.
– Hela tryckindustrin omsätter 800 miljarder dollar, det betyder att det trycks väldigt mycket. Vår lösning innebär att man trycker lokalt på de orter där printmaterialet ska distribueras, oavsett om det är i Santiago, Shanghai eller Moskva som trycksakerna behövs så har vi tryckerier där. Detta innebär att vi kan reducera transporterna från tiotusentals kilometer till ett fåtal kilometer. Transportindustrin är en av världens mest förorenande industrier, den står för 26 procent av alla koldioxidutsläpp.

En annan fördel med att anlita lokala tryckerier är enligt Henrik Müller-Hansen att företagen inte behöver beställa sina trycksaker så långt i förväg.
– Idag fungerar det ofta så att om ett företag ska ha en konferens för 400 personer så trycker man 500 program för att försäkra sig om att alla får ett. Men om man då, veckan innan, får veta att bara 250 personer kommer så har man tryckt 250 program i onödan. Trycker man lokalt behöver man inte ha så lång framförhållning, då blir det lättare att trycka precis så mycket material man behöver. Om man betänker att pappers- och massaindustrin hamnar på fjärde plats när det kommer till koldioxidutsläpp inom tillverkningsindustrin så förstår man hur viktigt det är att minska printvolymerna.

För närvarande arbetar Gelato med att CSR-certifiera de indiska tryckerier som finns med i nätverket berättar Henrik Müller-Hansen.
– När vi är ute och besöker våra tryckerier i olika länderna så kan vi se att standarderna skiftar mycket när det gäller arbetarnas säkerhet och hälsa. Därför jobbar vi just nu med revisionsföretaget EY för att CSR-certifiera de tryckerier som vi arbetar med i Indien. Det här är ett viktigt arbete som kan vara svårt att genomföra för enskilda företag.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev