lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norska fjordar har lika dålig luft som London

Publicerad: 26 april 2018, 04:00

Foto: Foto Hurtigruten: Wikipedia Japan. Foto London: David Holt/ Flickr

Politiker kräver att färjorna som kör Hurtigrutten ska börja köra på ström.

Ämnen i artikeln:

Hållbara Transporter

Att luften vid de välbesökta fjordarna är usel är egentligen ingen nyhet. Redan 2006 kom en studie som visade att Geirangerfjorden, som besöks av 300 000 kryssningsturister årligen, hade lika dålig luft som London och Barcelona. Under högsäsong kan den till och med vara livsfarlig. Det är dock först på senare tid som man har börjat att ställa krav på förbättringar. Nyligen krävde politiker från Arbeiderpartiet, Ap, och Socialistisk Venstreparti, SV, att regeringen ska börja ställa krav på att kryssningsfartyg ska segla utsläppsfritt i norska turistfjordar.
”Det finns två anledningar till att detta är viktigt: det ena är utsläppet av klimatgaser, det andra är att undgå de enorma luftföroreningar vi har haft i fjordarna de senaste åren”, säger Lars Haltbrekken, politiker i SV, till Aftenposten.

Även näringsutveckling tas upp som ett argument. Enligt politikerna innebär en omställning till eldrift en stor möjlighet för Norge att inta en ledande ställning i produktionen av klimatvänliga fartyg. Dessutom kan omställningen locka till sig turister som vill resa miljövänligt.

Globalt sett har utsläppen från färjetrafiken minskat med sex procent per år de senaste tre åren. Dessvärre har inte utsläppen från kryssningsfartyg rört sig i samma riktning utan istället ökat med drygt 13 procent årligen.

I Ap och SV:s förslag till regeringen ställer de bland annat krav på att det ska byggas ett distributionsnät längs kusten så att fartygen kan laddas. Detta bör göras inom fem år enligt politikerna och därefter bör all kryssningsfartygtstrafik vara eldriven.

Den norska klimat- och miljöministern har tidigare gått ut och sagt att han tycker att miljökraven som ställs på kryssningsfartygen är alltför dåliga. Han har dock inte kommenterat Ap och SV:s förslag.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev