Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norska ”monstermaster” fällde minister

Publicerad: 7 mars 2011, 09:52

Som en ”geleklump i händerna på Statoil”. Så beskriver miljörörelsen energiministerns agerande för att få fram den gigantiska kraftledningen till norska kusten. I fredags fick han sparken, rapporterar DN.

Ämnen i artikeln:

Norge

Norge skakas av en strid om bygget av en kraftledning genom en av landets största naturområden – Hardangervidda. Den 15 mil långa ledningen med 270 stycken upp till 40 meter höga kraftledningsstolpar ska dras genom det natursköna och turisttäta Hardanger. Syftet är att öka elnätens kapaciteten till och från området runt Bergen.

Den politiska striden runt projektet har varit mycket hård. 100 000 människor har skrivit på en petition och protestmarscher har ordnats längs den planerade sträckningen. Motståndarna tycker att ledningarna kan grävas ned i jorden istället för att hänga över fjordar och fjällplatåer.

Ändå meddelade den norska regeringen i förra veckan att man kommer att fullfölja projektet, rapporterar DN

Kritik har varit hård inte minst mot energiminister Jens Riis-Johansen som enligt miljörörelsen agerat som en ”geleklump i händerna på Statoil”. Norges statsminister Jens Stoltenberg tvingades i fredags offra sin energiminister. Kritiken mot hans agerande för att få fram ”monstermasterna” blev till slut för hård.

Det är emellertid inte det enda projekt den centerpartistiske energiministern Riis-Johansen fått kritik för. Utan också den långsamma hanteringen av gaskraftverket för koldioxidlagtring i Mongstad.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev