Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norska oljefonden ska sälja bolag inom gas- och oljeexploatering

Publicerad: 11 mars 2019, 11:13

Foto: Armbrusterbiz/Pixabay

Den norska regeringen vill minska den norska oljefondens klimatrisk genom att avyttra bolag som enbart sysslar med prospektering och utvinning av olja och gas.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Det var på fredagen som Norges finansdepartement meddelade att de nu lägger fram förslaget till Stortinget, som innebär att regeringen följer det råd som den norska riksbanken gav 2017.
”Målet är att göra vår samlade förmögenhet mindre sårbar för ett varaktigt fall av oljepriset. Då är det mer träffsäkert att sälja bolagen som enbart sysslar med prospektering och utvinning av olja och gas, snarare än att helt avyttra en brett sammansatt energisektor, säger finansminister Siv Jensen i en kommentar.

Förslaget uppges omfatta 1,2 procent av kapitalet i Statens pensionsfond utland, SPU, som vid utgången av 2018 värderades till 66 miljarder norska kronor, eller cirka 74 miljarder svenska kronor. Enligt förslaget ska utfasningen ske över tid, enligt regler som ska sättas upp av finansdepartementet och riksbanken.

Den norska regeringen poängterar samtidigt att den nuvarande oljepolitiken ligger fast och att beslutet enbart handlar om att sprida risker.
”Oljeverksamheten kommer att vara en stor och viktig näring i Norge i många år framöver”, säger finansminister Siv Jensen och fortsätter:
”Allt tyder på att nästan hela tillväxten inom börsnoterad infrastruktur för förnybar energi de kommande tio åren kommer att drivas fram av bolag som inte har förnybar energi som sin huvudverksamhet. Det är en tillväxt som fonden bör ha möjlighet att ta del av.”

Trots att avyttringen alltså ska begränsas till bolag som enbart sysslar med prospektering och utvinning är miljöorganisationer positiva till förslaget, då det ses som en signal till marknaden om att det blir alltmer riskabelt att investera i olja och gas.

Totalt omfattas 134 bolag av avyttringsplanerna. Bolag med en blandad affärsmodell omfattas inte av planerna, till exempel Shell, Exxon Mobil och det statliga norska oljebolaget Equinor.

Läs listan över vilka bolag som omfattas

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev