söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norska satsningar kan sätta fart på CCS i Sverige

Publicerad: 22 september 2020, 09:27

Norska regeringen ser framför sig investeringar i koldioxidinfångning och driftkostnader för transport och lagring av koldioxid på sammanlagt 25 miljarder NOK de närmaste tio åren. Foto:  Ole Berg-Rusten NTB

När Norge nu sjösätter världens hittills största satsning på CCS hoppas cementindustrin i Sverige på ett större intresse från den svenska regeringen. Bland annat kommer krav om att elförsörjningen till Gotland måste uppdateras.


BA


Med projektet ”Langskip” går nu den norska regeringen till Stortingen för att söka stöd satsningar på CCS, infångning, transport och lagring av koldioxid, för 25 miljarder NOK, var av staten föreslås stå för drygt 16 miljarder NOK. 

Det norska beskedet att har kopplingar till Sverige. Drygt 3 miljarder NOK satsas på utveckling av koldioxidinfångning vid Norcems cementfabrik i Brevik. Anläggningen ingår i samma koncern som cementfabriken i Slite på Gotland.

 – Det här är ett besked vi har hoppats på och påverkar också förutsättningarna i stor utsträckning för att möjliggöra detta i Sverige, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef för Cementa, till Aktuell Hållbarhet. 

I förlängningen ser hon en integrerad nordisk utveckling där kapacitet för lagring också blir tillgänglig för svensk industri.

– Alla inblandade är överens om att det här inte är någon landskamp utan en i alla stycken gränsöverskridande verksamhet. 

Men ska Sverige vara med måste regeringen agera. 

– CCS-utveckling kräver betydande mängder elenergi så en ökad nätkapacitet på och till Gotland måste till. Sedan behöver det offentliga tydligt efterfråga och vara villigt att betala för klimatneutral betong för att de affärsmässiga förutsättningarna skall finnas.

De totala CCS-investeringarna i Norge uppskattas till 17,1 miljarder norska kronor. Detta inkluderar både Norcem, Fortum Oslo Varme och Northern Lights. Driftskostnaderna för tio års drift beräknas till 8 miljarder norska kronor.

Läs den norska regeringens förslag  

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev