Klimat
Norskt bryderi efter dagens IEA-rapport
Publicerad: 18 maj 2021, 10:10
Världen behöver inte fler investeringar i oljeutvinning enligt IEA. Här Norges statsminister Erna Solberg när hon inviger Equinors teknik för koldioxidtransport i oktober 2020. Foto: Terje Bendiksby
Det internationella energiorganet IEA skriver i en ny rapport i dag att världen inte behöver mer investeringar i fossil energi. I Norge slår nyheten ner som en bomb enligt en norsk analys. Norska klimataktivister har inte lyckats att stoppa den norska utvinningen av ny olja men enligt IEA bör obruten fossil energi ligga kvar i marken om 1,5-målet ska kunna klaras.
Ämnen i artikeln:
NettonollutsläppDet internationella energiorganet IEA presenterade under förmiddagen en rapport som stakar ut vägen mot nettonollutsläpp och konstaterar att det fortfarande är möjligt att nå, men att vägen dit har smalnat och kräver en tidigare aldrig skådad global omställning av hur energi tillverkas, transporteras och används. IEA konstaterar att dagens klimatåtaganden är långt ifrån tillräckliga för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader och ger detaljer kring vad som krävs för att åstadkomma det samtidigt som det ska bli möjligt att få tillgång till energi och skapa en robust tillväxt. Rapporten pekar också ut osäkerheter när det gäller till exempel den roll som bioenergi, koldioxidinfångning och lagring samt beteendeförändringar kan spela i omställningen till nettonoll.
I Norge uppmärksammar nättidningen Energi og Klima att det enligt rapporten krävs en massiv upptrappning av investeringarna i förnybar energi och att det inte längre krävs investeringar i produktion av fossil energi.
”Det är det sista som är den politiska bomben för oljeländer och oljebolag. I tidigare rapporter och analyser har IEA sagt att det även med en snabb nedgång i utsläpp och oljeanvändning kommer finnas behov för nya investeringar i olja och gas. Detta har varit kroken som Equinor och andra oljebolag har hängt sina analyser och strategier på, och det har varit anledningen till att Norge har fortsatt att öppna nya områden och tilldela nya licenser”, skriver Energi og Klimas redaktör Anders Bjartnes i en analys.
Läs IEA:s rapport