Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norskt miljardbelopp till regnskogen

Publicerad: 30 oktober 2012, 09:26

Brasilien tjänar miljarder på lägre avskogningstakt


Ämnen i artikeln:

Norge

Norges löfte att betala ut en miljard dollar till 2015 har satt fart på Brasiliens arbete för att skydda regnskogarna. Fram till idag har 2,55 miljarder norska kronor avsatts till ett skogskonto som slussar pengarna vidare.

Norge följer statistiken från det brasilianska rymdforskningsinstitutet (INPE) för att se i vilken takt regnskogarna försvinner. Takten har minskat stadigt efter 2008, och ju bättre resultat, desto mer pengar avsätter Norge.

Avskogningstakten under 2011 var den lägsta sedan 1988, 70 procent lägre jämfört med 2004, och de goda nyheterna har fått norrmännen att öppna plånboken rejält. Nu har totalt 2,55 miljarder kronor avsatts för att rädda den brasilianska regnskogen.

Pengarna går till
den brasilianska utvecklingsbanken (BNDES) men förvaltas på ett norskt konto. BNDES kan hämta pengarna i takt med att de hittar projekt som räddar regnskogen och hjälper lokalbefolkningarna.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Norge

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.