onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Northvolt prövar batterier för energilagring i Sverige

Publicerad: 2 juli 2019, 12:38

Northvolts batteriplaner handlar inte bara om elbilar. Nu ställer batteritillverkaren ut batterier för energilagring hos kunder i Sverige.

Ämnen i artikeln:

Energilagring

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


På en scen i Almedalen redogör Northvolts vd Peter Carlsson framtidsplanerna för den batterifabrik i Skellefteå som nyligen säkrades med finansiering. Fokus är huvudsakligen batteritillverkning för elbilsindustrin, bland annat eftersom Volkswagen och BMW gått in som stora finansiärer. Men Northvolt som redan nu har en fabrik i gång i Polen siktar även på batteritillverkning för lagring av exempelvis förnybar energi. Något som nu är på gång att omsättas i praktiken i Sverige.

– Vi har redan tagit fram sådana lösningar och börjar ställa ut våra första pilotanläggningar på lite olika ställen i Sverige inom en eller ett par månader. Det är för energibolagskunder, säger Peter Carlsson till Aktuell Hållbarhet.

Det handlar exempelvis om lösningar för att lagra förnybar energi från vindkraftverk samt olika typer av nätapplikationer. Batterierna sätts ihop i fabriken i Polen och de ingående battericellerna köps in eftersom Northvolt ännu inte har sådan produktion på plats. En utmaning med energilagring i batterier handlar bland annat om höga kostnader, vilket exempelvis gör att det i dag inte är lönsamt för privatpersoner att köpa batterier för att lagra solel.

– När vi verkligen kommer igång med vår storskaliga drift och när bilindustrin kommer driva väldigt höga volymer kan vi använda de volymerna för att bygga mycket mer kostnadseffektiva energilager, säger Peter Carlsson.

Under seminariet i Almedalen lyfte Peter Carlsson fördelarna med att tillverka batterier från grunden i Sverige, som att elen till fabriken i Skellefteå kommer från vattenkraft och innebär att batteriernas koldioxidfotavtryck blir betydligt lägre än vid tillverkning i andra delar av Europa eller Kina.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev