Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Nu är bättre än nytt för att lösa klimatkrisen”

Publicerad: 3 mars 2020, 10:00

Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Vi behöver inte vänta på ny innovation för att lösa klimatutmaningen. Tekniken som behövs för att klara klimatmålen är redan på plats. Det är huvudbudskapet i en ny rapport.


Befintlig teknik är tillräcklig för att stoppa den globala temperaturökningen redan år 2050. Det är den främsta slutsatsen från klimatinitiativet Project Drawdown som i dag släpper sin årliga rapport. Enligt den nya analysen kan klimatkrisen hindras på bara 40 år, om befintliga klimatlösningar utnyttjas på bästa sätt. 

”Visst, fler lösningar behövs och dyker upp, men det finns ingen anledning - eller tid - att vänta på innovation. ‘Nu’ är bättre än ‘nytt’, och samhället är rustat för att påbörja den nödvändiga omställningen redan i dag”, skriver rapportförfattarna.

För att världens befintliga klimatlösningar ska kunna användas på bästa sätt krävs enligt rapporten att lösningarna kopplas samman så att de kan användas systematiskt. Rapportförfattarna är också tydliga med att många av dagens klimatlösningar, vid sidan om att minska utsläpp av växthusgaser, också skapar ett stort antal positiva bieffekter för samhället och att det i dag står helt klart att de besparingar som investeringar i klimatlösningar skapar för samhället som stort vida överstiger kostnaderna. 

Rapporten pekar också ut ett antal klimatlösningar som i dag inte uppmärksammas stort, men som enligt rapportförfattarna har mycket stor potential. Dit hör arbete mot matsvinn, teknik som minskar utsläpp från kylanläggningar och restaurering av skog.

Läs Drawdown Review 2020 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News