Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu är den ekologiska begravningsmetoden här

Publicerad: 8 januari 2010, 11:51

Både jordbegravning och kremering leder till föroreningar. Biologen Susanne Wiigh-Mäsak har utvecklat en ekologisk begravningsmetod där kroppen frystorkas och skakas till stoft.


Ämnen i artikeln:

EkologisktMiljöteknik

I början av oktober 2009 kom en signal om att regeringen är välvilligt inställd till den nya begravningsmetoden som kallas promession. Då överlämnade begravningsutredningen sitt betänkande till kulturministern. Utredningen föreslår att lagstiftningen ska öppnas för promession och förslaget kan vinna laga kraft nästa höst om det godkänns av riksdagen.

– Men de som vill använda promession dessförinnan kan troligen få dispens, säger Susanne Wiigh-Mäsak, kvinnan bakom metoden och Promessa Organic AB.

Hon är biolog, bor i skärgården norr om Göteborg och har från den basen arbetat med växtodling, mat och kursverksamhet, allt i det Kravmärktas tecken. Hon berättar att hon för flera år sedan såg en film på internet där växtdelar sänktes ner i flytande kväve och därefter sönderföll i ett fint stoft. Med kunskapen om den möjligheten i bakhuvudet växte tankarna på en ekologisk begravningsform fram.

– Dagens begravningsmetoder är inte särskilt miljövänliga. Krematorier släpper ut koldioxid och kvicksilver (från amalgam), medan jordbegravningar leder till förorening av både jord och grundvatten men också till övergödning av och syreminskning i sjöar och hav, säger Susanne Wiigh-Mäsak.

Promession medför ingen påverkan av luft eller vatten, menar hon, däremot får jorden ett tillskott i form av mull.
– Det enda negativa ur miljösynpunkt är att energiåtgången är relativt hög, men detta kan lösas genom att använda grön energi. Det flytande kvävet som används i processen ska hämtas från industriell tillverkning av syrgas till sjukvården. Där är kvävet i dag en restprodukt som släpps ut i luften.

Under 2001 presenterade Susanne Wiigh-Mäsak idén för media, sedan dess har hon arbetat med teknikutvecklingen och uppbyggnaden av företaget.
– Intresset har varit stort. Nu har vi fått in sammanlagt 23 miljoner kronor, bland annat från Aga Gas men också från många privatpersoner.

Hon har sökt ett brett patent på metoden i en rad länder, ett patent som hon har skänkt till en stiftelse. Det största intresset hittills har visats av Sydkorea som har beställt hundra anläggningar. Ännu är det inte klart var den första ska placeras. Kanske i Hamburg, men just nu verkar Jönköpings kyrkogårdsförvaltning ligga bäst till.

– Några av våra tjänstemän var med på ett informationsmöte med Susanne 2001. Vi blev intresserade av nytänkandet. I stället för att investera i rökgasrening av vårt krematorium tyckte vi att detta skulle vara ett bättre alternativ. Kostnaden skulle bli ungefär densamma, kring 15 miljoner kronor, säger Göran Rundqvist, biträdande kyrkogårdschef i Jönköping.

Ännu har ingen begravts
med promessionsmetoden. Men runtom i landet ligger redan tolv avlidna personers kroppar i frysrum och väntar på att bli näringsrik mull.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EkologisktMiljöteknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.