Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu är det dags att investera i Östersjön

Publicerad: 2 juli 2009, 17:25

Det är hög tid att finansiera alla de projekt och idéer som kan rädda Östersjön. – Om vi väntar längre så blir det dyrare, säger Johnny Åkerholm som är vd på Nordiska Investeringsbanken, NIB.


Ämnen i artikeln:

JordbrukÖstersjönHav

På Miljöaktuellts Arena i Almedalen samlade Nordiska Investeringsbanken till ett seminarium som handlade om hur arbetet med att rädda Östersjön skulle finansieras. Panelen, som bestod av Nordiska Investeringsbankens vd Johnny Åkerholm, Erik Båsk från John Nurminens stiftelse och Anders Alm som är Sveriges representant i Helcom, var rörande överrens om en sak – det är bråttom att rädda Östersjön.
– Att uppfylla handlingsplanen för Östersjön kommer givetvis att kosta pengar, men kostnaderna måste också sättas i perspektiv mot de samhällsekonomiska kostnaderna för att inte göra någonting, säger Anders Alm.

Panelen var också överrens om att det finns fullt med goda idéer och projekt som väntade på att genomföras. Däremot kan det vara svårt att finansiera idéerna och göra dem till konkreta lösningar. Alla i panelen hyste också stora förhoppningar till den gemensamma Östersjöfond som Sverige och Finland stiftat.

Trots att Nordiska Investeringsbanken investerat 30 miljarder i miljöprojekt i Östersjön är det fortfarande att av världens smutsigaste innanhav. Johnny Åkerholm menar att de nordiska länderna gjort mycket, men att länderna har problem med jordbruket som står för en stor del av Östersjöns nedsmutsning. Och han får medhåll från Anders Alm.
– Det är en skam att Östersjön är världens smutsigaste hav. Samtidigt ska man komma ihåg att det har sina förklaringar. Det är ett ganska grunt hav med många utflöden och bräckt vatten. Vi måste ta i med hårdhandskarna – också mot jordbruket, säger han.

Många frågar sig hur mycket det kostar att rädda Östersjön. Ingen i panelen hade något rakt svar på den frågan. Men Johnny Åkerholm tycker att frågan är onödig, då det ändå kostar mer om man inte gör något.
– De totala kostnaderna kommer självklart att bli oerhört höga. Men det kan inte vara sant att vi inte har råd att rädda Östersjön, samtidigt som det är sant att det blir dyrare om vi inte gör något. Det är ren logik, säger han.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

JordbrukÖstersjönHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.