Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Nu är ett bra tillfälle att ta upp biogasfrågan med EU”

Publicerad: 8 september 2016, 08:32

Tillgången på biogas ökar i Sverige. Ändå befarar många att drivmedlet ska gå samma öde till mötes som etanolen.


Ämnen i artikeln:

BiogasEuKoldioxidutsläpp

Under det senaste året har infrastrukturen för biogas expanderat i Sverige. Nya tankställen har gjort att tillgången på gas har ökat för såväl privatbilister, som företag och kollektivtrafik. Men i vissa delar av landet, framförallt i norra Sverige, är det fortfarande ont om tankställen. För att fler ska våga investera i biogasanläggningar och infrastruktur krävs nu att regeringen kan tala om vilka regler som ska gälla för biogas i framtiden. Det menar bland andra Energigas Sverige som får medhåll av Mattias Goldman på 2030-sekretariatet.
– Biogasen är skattebefriad fram till 2020. För en regering som sitter till 2018 kan det låta som en lång tid men för branschen är det ingen tid alls. Ska man bygga en biogasanläggning hinner man förmodligen inte uppföra den förrän 2020, vet man då inte vilka regler som gäller när den står färdig tvekar man nog att göra en så stor investering, säger Mattias Goldman till Aktuell Hållbarhet.

Det var mindre än ett år sedan den svenska regeringen ansökte hos EU om att biogas skulle undantas från skattereglerna, och kritikerna menar att man borde ansökt om undantag för en betydligt längre tidsperiod när frågan väl var uppe för förhandling.
– Biogas, till skillnad från andra förnybara drivmedel som etanol, är ju ett sätt att bli kvitt vårt avfall. Om vi förklarar för EU att vi vill fortsätta skattebefria det är jag rätt övertygad om att de säger ja, säger Mattias Goldman.

Han tycker dock att det bästa vore om man kunde få slut på undantagspolitiken helt och hållet, och istället permanentera de regler som gäller för biogas idag.
– Just nu är ett bra tillfälle för Sverige att ta upp den här frågan med EU. EU har nyligen tagit fram ett förslag för hur klimatbidraget ska delas mellan medlemsländerna. I det sammanhanget bör Sverige gå in och säga: ”Vi tar vår del av bördan, kanske till och med lite mer, men då måste vi få ha den skattepolitik vi vill!”

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

BiogasEuKoldioxidutsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.