Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu är Greta på plats

Publicerad: 6 december 2019, 21:20

Kamerateam från hela världen som flockas i hennes närhet, skrämmande trängsel av nyfikna i alla åldrar, vuxna människor som vill ta selfies och skyller på att de lovat dottern där hemma. Hårda ord om politikernas misslyckade försök att minska de globala utsläppen. Greta har anlänt till Madrid.


Det är en vanlig fredagsmorgon på klimattoppmötet Cop 25 i Madrid. Förhandlarna diskuterar vilka parenteser som ska vara kvar i avtalstexten och vilka som ska bort, inför ministrarnas ankomst nästa vecka. Egyptens delegat ägnar en halvtimme åt att gå igenom paragraf för paragraf utan att komma med något nytt.

Bland paviljongerna i mässhallen, där seminarierna avlöser varandra, är det strid om publiken och uppmärksamheten. Ska man gå på ett seminarium om klimat- och hållbarhetsinitiativ i La Liga klubben Real Betis eller är det mer intressant att veta hur det går till att övervaka illegal skogsavverkning i Amazonas?

Då kommer Greta Thunberg. TV-teamen och videofotograferna på plats vaknar till liv. WhatsApp-gruppen för journalisterna på årets Cop skickar ut ett larm. Greta är här, i lokalerna!

Och där kommer hon omgiven av videokamrer från världens alla hörn. Hon säger inte mycket, går in i ett rum och försvinner ett tag. Journalister och allt fler nyfikna följer efter i en stor flock och väntar. Greta kommer ut, ser lite besvärad ut, ler och försvinner in i ett annat rum.

Senare på samma dag. Mediakö vid kulturhuset La Casa Encendida mitt i Madrid. Nu har jakten efter Greta bytt arena. Intresset är smått hysteriskt. Teatern räcker inte till. Interna tv-sändningar får i all hast ordnas till två angränsade lokaler.

Så är det dags för första mötet med världspressen i Madrid. Greta Thunberg sitter på en teaterscen med tre kamrater från Fridays For Future från Spanien respektive Uganda.
– Snälla ni, fråga inte bara mig, vi är en stor rörelsen i hela världen och dom som är här med mig gör lika mycket som jag, vädjar Greta.

Skulle säga att det är helt förgäves. Det är Greta-citat alla vill åt. Vad har hon åstadkommit, vad tycker hon om att presidenterna Trump och Bolsonaro håller sig borta från klimatmötet? En chilensk journalist vill ha en hennes uppfattning om den konstitution som nu skrivs, ska det innehålla krav kopplade till klimatet och social rättvisa.

Greta gör så gott hon kan, säger att politikerna i hela världen gör för lite, att de måste göra mycket mer, men att det måste ske på ett rättvist sätt, särskilt i Syd. Och visst vore det bra om en konstitution slog fast att miljön och klimatet inte får riskeras. Hon upprepar att den rörelse som startade med en skolstrejk har fått väldigt många människor att förstå att klimathotet är på allvar nu och att det är bråttom att byta spår, men att hon egentligen inte uppnått något än. Utsläppen fortsätter ju att öka.

Greta tackar för sig och den samlade armén av videofotografer barrikaderar lokalens båda utgångarna för att få mer bilder på hela världens unga klimat-aktivist-ikon. Ett i många stycken besynnerligt skådespel.

Fyra timmar senare i Madridnatten står hon på en upplyst scen framför en halv miljon människor som i två timmar tågat genom Madrids centrala delar. Det handskrivna plakatet från Riksgatan är med henne. Greta säger alltid samma sak, men sättet hon gör det på fungerar överallt. Bland miljardärerna i Davos, framför skolelever i Kungsträdgården och i EU-parlamentet. I New York, London, Berlin och Madrid.

Nästa vecka börjar Cop 25 på riktigt och Greta Thunberg är där för att säga att det som nu ligger bordet inte duger. Återstår att se om de som har makten att göra något åt saken lyssnar, den här gången.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.