Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu är Stockholms luft som sämst

Publicerad: 31 mars 2011, 07:25

Gränsvärdena för partiklar i luften överskrids så gott som dagligen på vissa platser i Stockholm. Under våren är luften som smutsigast.

Ämnen i artikeln:

LuftföroreningarTrafik

Tillsammans med Stockholms miljöförvaltning har tidningen Dagens nyheter (DN) mätt luften på en några kilometer lång sträcka under mars. På nästan halva sträckan överskreds gränsvärdena för partiklar och på några platser uppmättes skyhöga värden.
– Jag beräknar att partiklarna i luften gör att dödligheten ökar med 0,25 procent. I tid innebär det att livet förkortas cirka en vecka, lågt räknat. Det kan kanske vara dubbelt så mycket, säger Tom Bellander, docent i miljömedicinsk epidemiologi vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, till DN.

Partiklarna som finns i luften bidrar till sjukdomar i luftvägar, hjärta och kärl, skriver DN. De minsta finns i avgaserna och kommer från ofullständig förbränning, de stora orsakas främst av slitage på fordon och vägbanor.

De som löper
störst risk att andas in höga halter av partiklar är främst cyklister, enligt DN. Tom Bellander på Karolinska institutet cyklar själv i staden, men säger att hälsovinsten av att röra på sig är avsevärt större än skadan som partiklarna kan orsaka.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev