tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu avslöjas Shells cyniska och topphemliga PR-kampanj

Publicerad: 11 november 2010, 10:13

Hemliga dokument visar hur oljejätten Shell skulle mörka skandalen i Nigeria där aktivist hängdes.

Ämnen i artikeln:

ShellCsrEkologisk hållbarhetHållbara städerOlja

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


På 1990-talet anklades oljejätten Shell för att vara i maskopi med den Nigerianska regeringen då ett antal människorättsaktivister avrättades. Nu har brittiska The Guardian kommit över hemliga interna dokument från oljejätten Shell som visar på den direkta handlingsplanen efter avrättningen av den Nigerianska människorättsaktivisten Ken Saro-Wiva. Det är ingen smickrande läsning för Shell.

Dokumenten visar bland annat hur Shell satte som mål att "mjuka upp" nyckelredaktörer på BBC och välja ut enskilda NGO:er som man hoppades skulle kunna påverkas. Man försökte också ändra på Shells begreppsvärld hos kunderna och man planerade att börja arbeta med begreppet "The New Shell". Enligt The Guardian ger dokumenten en tidigare svåråtkomlig insikt om hur Shell försökte skydda sig mot den PR-storm som följde avrättningen i Nigeria.

Ken Saro-Wiva.

Shells krisplan fokuserade på det man kallade "budskapet" och man var noggranna med detaljer som stil, ton, innehåll och tajming. Dokumentet presenterar också enligt The Guardian på en taktik som bygger på att "splittra och att härska". Det vill säga att aktivt skapa samarbeten med vissa, medan andra skulle isoleras. Enligt dokumentet skulle Shell "skapa samarbeten, isolera oppositionen och vända debattet" till Shells fördel.

Bland de NGO:er och kritiker som Shell såg som svåra nötter att knäcka, och som därmed skulle isoleras, fanns The Body Shop, Greenpeace och Jordens Vänner. Däremot trodde man att det skulle vara betydligt lättare att få organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch att svänga. Till dessa organisationer skulle Shell rikta samarbeten och försöka sälja in "komplexiteten i frågan".

Media var också viktiga att vinna över och enligt dokumenten hade man redan lyckats etablera "stabila relationer" med The Financial Times, Daily Telegraph, Times och The Independent. Man ville också  säkra kontakten med BBC och därför skulle man enligt dokumentet lägga extra krut på den relationen.

Shells
hemliga dokument avslöjar också att företaget diskuterade huruvida man skulle stanna i Nigeria eller inte. Att man till slut bestämde sig för att stanna berodde dels på att ett utträde skulle ses som att företaget gav upp. Dessutom konstaterade man att frågan om ansvar inte skulle försvinna för att man lämnade landet.

Enligt The Guardian var dokumentet uttalat hemliga på Shell och man berättar om ett hemligt möte i Ascot i januari 1995, två månader efter Saro-Wivas död, där man klassade dokumentet som "most confidential".

Dokumentet är visserligen 15 år gamla. Men de är i högsta grad relevanta än idag, då händelserna i Nigeria fortfarande har konsekvenser för bolaget Shell. Så sent som i juni förra året betalade oljebolaget ut 15,5 miljoner dollar för att avgöra en tvist om dödsfallen i en federal domstol i New York. Det är enligt The Guardian den största summa som betalats ut av ett företag i ett människorättsligt mål.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev