fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu bekräftas farhågorna: ADHD kan bero på bekämpningsmedel

Publicerad: 26 maj 2010, 07:39

Barn som utsätts för höga nivåer av vissa typer av bekämpningsmedel löper dubbelt så hög risk att drabbas av ADHD, visar en ny amerikansk-kanadensisk studie enligt Svenska Dagbladet.

Ämnen i artikeln:

BekämpningsmedelGifterMiljögifter

Det handlar om organiska fosforföreningar. Dessa ämnen tycks kunna påverka nervsystemet hos barn och leda till typiska ADHD-störningar som ouppmärksamhet, hyperaktivitet och bristande impulskontroll, skriver Svenska Dagbladet.

Studien omfattar 1139 amerikanska barn åtta till 15 år gamla, varav 119 med diagnosen ADHD. Den publiceras i senaste numret av tidskriften Pediatrics.

Svenska forskare som intervjuas i Svenska Dagbladet tycker att studien är välgjord och pekar på att mer forskning behövs om sambandet mellan miljögifter och ADHD.

Christopher Gillberg som är Sveriges ledande expert på ADHD menar att ärftliga faktorer avgör risken för störningen men att miljögifter kan vara den utlösande faktorn.

Enligt Steven Novella vid Yale-universitetet bör försiktighetsprincipen råda tills man fått mer klarhet i sambanden. Det betyder att exponeringen för organiskt fosfor bör minskas. Han tycker att man bör skölja frukt och grönsaker noggrant.

Enligt Steven Novella använder även ekologiskt jordbruk ofta organiska bekämpningsmedel. Miljöaktuellt har inte kunnat kontrollera om detta även gäller i Sverige.

Steven Novella säger också till Svenska Dagbladet att det är skandalöst att inte tidigare studier om sambandet mellan vissa färgämnen och ADHD har tagits på större allvar.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev