Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu blir det fajt om ingenjörerna

Publicerad: 24 Februari 2009, 10:52

Bristen på ingenjörer blir snart akut. Tillgången motsvarar helt enkelt inte efterfrågan.


Sju av tio teknikföretag kommer att drabbas av ingenjörsbrist de närmaste åren. Strukturförändringar och pensionsavgångar kommer att leda till ett större rekryteringsbehov än vad som är möjligt att fylla. Det framgår av en KTH-undersökning utförd av undersökningsföretaget Yougov Zapera.

70 procent av 200 tillfrågade teknikföretag uppger att de har behov av att rekrytera de kommande tre åren. Störst behov har företag med fler än 1.000 anställda samt företag med mellan 50 och 99 anställda. Men ekvationen går inte ihop. Med nuvarande antal studenter på högskoleingenjörsutbildningarna kommer tillgången inte att möta efterfrågan, enligt KTH.

– Det är med andra ord ett utmärkt tillfälle att studera i tre år och vara färdigutbildad lagom till när konjunkturen förväntas vända uppåt igen, kommenterar Eva Malmström Jonsson, vicerektor för studentrekrytering vid KTH.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.