Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu blir det lättare för singlar att minska matsvinnet

Publicerad: 14 november 2019, 11:22

Även singlar kan vara intresserade av att minska sitt matsvinn enligt Ica.

Foto: Myriam Zilles/Pixabay

Det duger inte för livsmedelskedjor att bara rikta sig mot barnfamiljer. Det anser Ica Gruppen, som nu aviserar att man hjälper även singelhushållen att minska sitt matsvinn.


Minskat matsvinn är ett effektivt sätt att minska klimatpåverkan, men också ett smart sätt att få mer pengar på kontot.
”Den som minskar sitt matsvinn kan nämligen spara in mellan 3000 – 6000 kronor per år som kan ge lite guldkant i tillvaron”, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetschef på Ica Gruppen, i en kommentar.

Ica har upptäckt att mycket av deras hållbarhetsarbete riktat sig mot barnfamiljer, vilket behöver förändras eftersom en relativt stor andel, drygt 38 procent, av de svenska hushållen består av bara en person. Samtliga stora livsmedelskedjor har idag mål om minskat matsvinn. Hos Ica är målet att halvera matsvinnet till 2025 och då måste singelhushållen vara med på resan.

För att hjälpa även singelhushåll att minska matsvinnet har matkedjan nu tagit fram en rad mindre förpackningar, bland annat för kött, som är anpassade för en måltid för en person. De har också utvecklat färdiga måltidslösningar i butik, där mat lagas av råvaror som snart blir dålig och där matlådor med snabba och enkla måltider prioriteras. Vidare har matkedjan fördubblat hållbarheten på färdiga mackor och förlängt hållbarheten på mjölk som även säljs i mindre förpackningar. Detta med hjälp av ny teknik som ger en särskild kombination av kväve och syre i luften runt varorna. Ytterligare en sak är att Ica samarbetar med kedjan Karma som i sina restauranger och caféer säljer enskilda portioner på väg att gå ut.

För intresserade går nu Ica ut med följande råd för att minska ”singelsvinnet”:

1. Gör matlådan mer spännande. De rester du har hemma kan oftast enkelt bli helt nya rätter. Din middag kanske kan bli en risotto, wok eller pyttipanna till lunchlådan dagen efter?

2. Ha matsvinnsknytis. Samla vänner för ett klassiskt knytkalas, där alla uppmanas ta med råvaror ni har hemma och laga sen en härlig middag tillsammans.

3. Planera inköpen. Använd sökfunktionen i receptbanker för att se vilka rätter du kan laga med de ingredienser du har hemma. Fråga gärna i butiken var du kan hitta lite mindre förpackningar, eller frys in delar av det du köpt för att använda vid ett senare tillfälle.

4. Låt mixern ge frukt och grönt nytt liv. Frukt och grönt som riskerar att kastas kan enkelt bli nyttiga och goda smoothies, juicer eller soppor.

5. Ha rätt temperatur i kylskåpet. Rätt temperatur i kylskåpet är viktigt för att mat som står en längre tid ska hållas fräsch. Den optimala kylskåpstemperaturen är mellan 4–5 °C.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.