Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu börjar COP 15

Publicerad: 7 december 2009, 10:37

Det är dags att leverera – menade FN:s klimatchef Yves de Boer. Copenhagen blir Hopenhagen, lovar danske statsministern och IPCC-ordförande Rajendra Pachauri kommenterade Climategate under Cop 15:s öppningsceremoni på förmiddagen.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

Kvart i elva, rejält försenat, startade Cop 15:s öppningsceremoni på Bella Center i Köpenhamn. "Det är dags att leverera" konstaterade FN:s klimatchef Yvo de Boer. Och den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen lovade att Copenhagen under mötet skulle förvanldas till Hopenhagen.

Ordförande i FN:s klimatpanel IPCC, Rajendra Pachauri, påminnde också om den viktigaste slutsatsen i IPCC:s stora rapport från 2007, nämligen att människans utsläpp sannolikt är orsaken till det faktum att temperaturen stiger.

Rajendra Pachauri kommenterade också "forskarskandalen" som av klimathotsförnekare döpts till Climategate. I sin kommentar berättade han hur IPCC:s arbete fungerade och arbetet präglades av öppenhet. Vidare berättade han att panelens slutsatser stöds av flera olika slags bevis som granskas i en öppen process som ger utrymme för olika synpunkter.

I övrigt var Rajendra Pachauris tal fyllt med siffror och statistik och han gick noggrant igenom hur klimatförändringarna slår mot världens fatiga länder.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.