Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu börjar försöken med pappersmassa som fiskfoder

Publicerad: 21 april 2010, 12:39

Nu börjar försöken med att odla röding med svamp från massafabriker.


Ämnen i artikeln:

ForskningHav

Miljöaktuellt har tidigare berättat om idéerna att använda rester från massatillverkning som foder till fiskodling. Nu drar testerna igång och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet börjar nu att föda upp odlad röding på svamp istället för på fiskmjöl från överfiskade världshav, rapporterar Sveriges Radio Klotet. Svampen ska odlas fram i en pilotanläggning vid massafabriken i Säffle.

När man tillverkar massa bildas stora mängder sulfitlut som bland annat används till att göra sprit eller värme. Men sockret i luten kan även bli mat till zygomycetersvampar.

Svamparna är rika på protein och omega-3 fettsyror och har visat sig duga bra som fiskfoder. Den nya pilotanläggningen väntas stå färdig inom en månad.

Vid vattenbrukscentret i Kälarne utanför Östersund testar forskare även att mata odlade rödingar med mjöl från musselodlingar och skräpfisk. Enligt Eva Brännäs, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, som leder försöken är det inte hållbart att försörja en befolkning på fiskad fisk.
– I och med att fiskodlingen växer så kommer det att bli ett stopp på hur mycket fiskolja och fiskmjöl man kan ta ut från naturen, så därför söker man väldigt mycket efter alternativ, säger hon till Sveriges Radio Klotet.

Cathrine Beijer

Ämnen i artikeln:

ForskningHav

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.