Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu börjar Ikea sälja solceller för husägare

Publicerad: 17 september 2019, 10:13

Foto: Press/Ikea

Ikea inleder i dag sin försäljning av solceller för husägare. Genom det nya solcellserbjudandet hoppas Ikea överbrygga de stora hindren som husägare upplever för att installera solpaneler på taket: pris och brist på kunskap om solenergi.


Mer än hälften av Sveriges husägare överväger att skaffa solceller på taket, för att minska klimatpåverkan och få lägre driftskostnader. Det visar en opinionsundersökning som Kantar Sifo har tagit fram på uppdrag av Ikea. Undersökningen visar samtidigt att det stora hindret för att husägare faktiskt ska installera solpaneler på taket är pris och bristande kunskap om solenergi.

Undersökningen presenteras i samband med att den svenska möbeljätten i dag inleder försäljning av solceller i Stockholm, Skåne och Göteborg. Tillsammans med Svea Solar har Ikea paketerat ett solcellserbjudande som skräddarsys för varje kund. I erbjudandet ingår möjlighet till finansiering av investeringskostnaden.
”Solenergi står i dag för 0,25 procent av den totala energiproduktionen i Sverige, men vi ser att det finns en potential på närmare 15 procent. Framför allt om man lyssnar på de svenska husägarna, förenklar köpupplevelsen och erbjuder ett tryggt, prisvärt alternativ”, säger Björn Lind, styrelseordförande på Svea Solar, i en kommentar.

Ikeas lansering kommer strax efter det att regeringen meddelat att den vill skjuta till ytterligare 500 miljoner kronor i investeringsstöd för solceller under 2019, samt öka investeringsstödet till totalt 835 miljoner under 2020.

Ikea Sveriges hållbarhetschef Jonas Carlehed ser det som en positiv signal att politikerna vill positionera Sverige som ett föregångsland inom klimat. Men han hade gärna sett att stödet istället var utformat som ett skatteavdrag.
”För att ytterligare underlätta för våra kunder vill vi att investeringsstödet ersätts med ett Sol-ROT till 2021. Men här och nu är de öronmärkta pengarna ett mycket glädjande besked och en perfekt tajming för våra kunder”, säger Jonas Carlehed i en kommentar.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.