Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu börjar klimatförändringen svida i svenskens plånbok

Publicerad: 18 september 2009, 11:33

Semester, bensin och hemförsäkringar för sjönära boende – snart är det dags för gemene man att betala för den globala uppvärmningen.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

Igår meddelades att Sveriges största försäkrare av bostäder, Länsförsäkringar,  från och med 2011 tänker höja hemförsäkringspremien för ägare till hus som ligger nära hav och sjöar. De andra tre stora bolagen, Folksam, Trygg Hansa och If förväntas enligt DN Ekonomi att följa efter.
– Beslutet kommer under 2010 för att börja gälla 2011. Först inriktar vi oss på företag i utsatta lägen, sedan får vi se hur vi hanterar privata bostäder. Men det är klart att det kommer där också, säger Ingemar Larsson som är vd för Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän till TT.

Göta Älv och Vänern är enligt Ingmar Larsson exempel på utsatta lägen. Han menar också att det är viktigt att arbetet med klimatåtgärder kommer igång hos kommuner och myndigheter.
– Vi kommer att få ett varmare klimat och det kommer att ge mer nederbörd och en högre vattennivåer. Detta är också ett sätt att med premien styra mot ett mera robust samhällsbyggande.

Ingmer Larsson kan också redan idag berätta hur stor prisskillnad Länsförsäkringar tänkt sig för sjönära boenden.
– Till att börja med kanske prisskillnaden blir fem till tio procent, inte större än så.

Höjda premiär för sjönära boenden och andra utsatta områden kan ses som en del av en tydlig klimattrend. Nämligen att det nu är dags för gemene man att betala för den globala uppvärmningen. Försäkringspremier idag, ytterligare höjning av bensin och resande inom kort. Och det är inte bara Thailandsresor som kommer att bli dyrare. Också priset på svenskens skidresor riskerar att öka då fjällanläggningar får mindre snö samtidigt som de ställs inför tuffare försäkringskrav.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.