måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu börjar småbolagens fight om EU-pengarna

Publicerad: 23 januari 2009, 09:39

Svenska forskarföretag slåss om 4 miljarder kronor från EU. Några har redan gjort jackpot.


Intresset för EU-samarbetet Eurostars, som hjälper bolag att finansiera forskningsprojekt, växer bland svenska småföretag. När programmet öppnade 2007 inkom 35 svenska ansökningar, varav elva beviljades anslag med sammanlagt drygt 35 miljoner kronor.

Vid den senaste ansökningsrundan, som precis stängt, har hela 52 svenska bolag ansökt om anslag. Sammanlagt är satsningen på minst 400 miljoner euro, motsvarande 4,3 miljarder kronor.

– Det är väldigt roligt att svenska småföretag håller sig så väl framme i europeiska samarbetsprojekt. Det visar att det finns en stor svensk efterfrågan på den här typen av satsningar, kommenterar Tomas Aronsson, handläggare på Vinnova, som är ansvarigt för den svenska delen av Eurostars.

Totalt har 300 ansökningar inkommit från olika europeiska länder. Det visar att intresset är exceptionellt stort från svenskt håll. I slutet av april beslutas vilka projekt som finansieras.

Bland de företa som beviljades anslag i förra rundan återfinns bland andra Swecard som fick 7,5 miljoner för att utveckla system för smart cards, Digital Vision som fick 4,5 miljoner för att utveckla datorbaserade metoder för restaurering av videomedia och Sivers IMA i Kista som erhöll drygt 1,5 miljoner för att utveckla en ny typ av oscillator.

Eurostars är en del inom det så kallade EUREKA-programmet. Av de 400 miljoner euro som delas ut kommer 100 miljoner från EU-kommissionen och resten från nationella medel för forskning och utveckling från respektive deltagande land.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev