måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu byggs Afrikas största vindkraftpark

Publicerad: 7 juni 2012, 08:13

Ett konsortium av europeiska och afrikanska bolag bygger Afrikas största vindkraftpark kring Lake Turkana i Kenya.

Ämnen i artikeln:

AfrikaGreentechMiljöteknikCleantechFörnybar EnergiVindenergiVindkraft

Nu börjar förberedelserna för jätteparken, som kommer att bestå av 365 turbiner i ett 165 kvadratkilometer stort område i Kenya. Området beskrivs som ett ”månlandskap” och består av stenblock och lavasten, skriver Vindkraftsnytt.

– I Turkana ger vindhastigheten optimala förhållanden för vindkraft. I själva verket bättre än i Nordsjöns havsbaserade vindkraftparker, säger Achim Steiner, vd för FN:s Nairobi-baserade miljöprogram.

Första steget blir att bygga de 204 kilometer vägar som behövs för transporterna. Parken kommer att byggas på ett år och den första elen ska levereras till nätet i slutet av 2013. I slutet av 2014 räknar man med en kapacitet på 300 megawatt,

– Här kan man producera vindkraft till en intressant kostnad, utan subventioner, till skillnad från fallet i Europa, säger Carlo Van Wageningen, ordförande i konsortiet Lake Turkana Wind Power.

Projektet beräknas kosta 585 miljoner euro, plus ytterligare 142 miljoner euro för nya högspänningsledningar, som ska förbinda vindkraftparken med landets största krafttransformator i Suswa.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev