Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu byggs den jättelika vindkraftsparken

Publicerad: 18 januari 2010, 08:37

Till våren kan tillstånden vara klara. Då kan jätteparken Jädraås med 116 vindkraftverk mellan Ockelbo och Falun byggas.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

De myndigheter som hittills uttalat sig om Jädraås vindkraftpark är positiva. Det skriver Dalarnas Tidningar med anledning av att remisstiden till länsstyrelserna i Gävleborg gått ut.

3Gis, Ockelbo kommun, Sandvikens kommun, Falu kommun, länsstyrelserna i Dalarna, Försvarsmakten, Gestrike Airport och Banverket – ingen har några allvarligare invändningar mot vindkraftparken som ska ligga mellan Ockelbo och Falun, skriver tidningen.

Teliasonera är nöjt om ett av vindkraftverken flyttas 14 meter för att undvidka att en radiolänk inte ska störas. Inflygning till Gävle flygplats måste ske på högre höjd, menar Transportstyrelsen å sin sida. Vägverket menar att transporterna under bygget behöver utredas mer.

Jädraås vindkraftparks 116 vindkraftverk ska byggas i fyra delparker varav tre i Ockelbo och en i Sneåsen i Falun.

Projektet
väntas ge lokala upphandlingar för mellan 200 och 600 miljoner kronor under byggtiden som beräknas till tre år. Kostnaden för parken uppskattas till tre miljarder kronor. Jädraås väntas få en effekt på 300 megawatt och en årsproduktion på 800 miljoner kilowattimmar. Tillstånden kan vara klara under våren.
– Vi kan inte ge en exakt tidpunkt, men detta tar i alla fall ett antal veckor. Om beslutet sedan vinner laga kraft beror på om det överklagas eller inte. Överklagas det tar det ytterligare tid, säger Ulrika Nilsson på miljöskyddsenheten vid länstyrelsen i Gävle, till Dalarnas Tidning.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.