Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu döms Sverige till mångmiljonböter i EU-domstolen

Publicerad: 5 december 2014, 10:40

Åsa Romson kommenterar beslutet i EU-domstolen


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonMiljöaktuellt

Den 9 december ordnar Miljöaktuellt ett frukostseminarium om EU-politiken. Bland debattörerna finns riksdagsledamöterna Carl Schlyter (mp) och Fredrik Malm (fp).

EU-domstolen dömer Sverige att betala drygt 18 miljoner kronor i böter. Skälet är att vi inte fullt ut har uppfyllt det så kallade IPPC-direktivet. Eftersom det fortfarande finns brister ska Sverige också betala ett vite om nästan 40 000 kronor per dag till dess det har rättats till.

Över 1 000 industrianläggningar i Sverige omfattas av direktivet, som ställer upp vissa krav för industriell miljöfarlig verksamhet. EU-domstolen konstaterade 2012 i en dom om fördragsbrott att 29 anläggningar i landet inte uppfyllde kraven.

När EU-kommissionen senare kontrollerade hur Sverige följt domen visade det sig att två anläggningar ännu saknade nödvändiga tillstånd. Det är för dessa som Sverige får böta. Men fortfarande är det en anläggning som släpar efter och det är anledningen till landet också ska betala vite.

– EU-domstolens dom var väntad. Den tidigare regeringen har misskött svensk miljöpolitik. Miljökraven på de miljöfarliga anläggningarna har inte uppfyllts och för detta har Sverige nu straffats med böter och vite från EU. Jag förutsätter att allianspartierna har tagit höjd för denna utgift i sitt budgetförslag, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson i en kommentar.

På svenska har IPPC-direktivet titeln ”samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar”.

Länk till kungörande

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonMiljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.