Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu döms tjuvjägare till fängelse

Publicerad: 5 april 2012, 09:20

De två män som åtalades för grovt jaktbrott med skoter på en järv talade om bevisfiffel och om ”syskonblod”. Igår dömdes de till ett kännbart fängelsestraff.


Ett år och sex månader i fängelse. Det blev domen för de två män från Arjeplog som jagat en järv till döds med skoter. Norrländska Socialdemokraten skriver att männens försvarare kritiserade åklagarens bevisning och menade att åtalet borde ogillas. Bland annat anklade hon Norrbottenpolisen för fiffel med bevismaterial. Vidare menade hon att det fanns alternativa förklaringar till att man hittat blod från den dödade järven på männens skoter. Hon talade bland annat att det kunde ha varit blod från ett syskon till den identifierade järven – något som åklagare Christer B. Jarlås ansåg var "rent nys" som han uttryckte det.

Tingsrätten valde emellertid att gå på åklagarens linje och slog fast att det var ställt utom rimligt tvivel att det var de åtalade männen som tillsammans utförde den aktuella jakten. Tingsrätten slog också fast att jaktbrottet är att bedöma som grovt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.