söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu dör fisken i tusental i värstingsjön

Publicerad: 14 augusti 2013, 10:12

Den senaste veckan har fisken i en av Sveriges mest förorenade sjöar drabbats av massdöd. Kommunen tror sig veta varför.


Trots att Marnästjärn i Ludvika har utnämnts till en av Sveriges fem mest förorenade sjöar har den varit mycket rik på fisk. Till nu. Sedan förra veckan har fiskarna plötsligt dött i tusental, skriver DT.
I går började arbetet med att plocka upp de döda fiskarna.
– Det är inget du gör i en handvändning, det ligger ju död fisk överallt, säger Dick Rämhed från räddningstjänsten.

Kommunen började samtidigt ta prover på vattnet för analys.
– Just nu går det bara att spekulera i det, men det mest troliga är någon form av syrebrist. Vi måste avvakta och se om proverna säger något, säger Tommy Gärdeman, processingenjör på kommunen, till DT.
Kommunen tycks ändå tro att det är just syrebrist är förklaringen, eftersom den redan har börjat planera syresättning av sjön.
– Vi försöker att få tag i ett syreaggregat som ska pumpa vid ytan. Det är dock inte helt lätt att få tag i, men vi tror att vi ska kunna ha ett inom en vecka. Om det inte sker några utsläpp eller liknande ska situationen förhoppningsvis inte kunna bli värre än den redan är, säger Tommy Gärdeman till DT.

En kommunal tjänsteman har avdelats till att fiska i sjön. Anledningen är att man behöver fem levande, någorlunda stora fiskar att skicka till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.
Bland fisksorterna i sjön märks bland annat gädda, abborre, brax, mört och sutare.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev