Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu dör skogens jättar

Publicerad: 26 januari 2012, 09:35

Skogens jätteträd håller på att försvinna, rapporterar Guardian


Ämnen i artikeln:

Skog

Två procent av alla träd räknas som ”jättar” och innehåller cirka 25 procent av all biomassa i skogen. De har en vital funktion för att samla energi och sprida frön över stora områden.

Men nu håller skogens
jätteträd på att försvinna – och det oproportionerligt snabbt. Det händer i Amazonas, Afrika och Centralamerika. Orsaken är skogsbruk, torka och nya trädsjukdomar, rapporterar the Guardian

Jätteträden har överlevt århundraden genom att anpassa sig till stormar, sjukdomar och väderextremer. Men i dagens miljö och med dagens omvärldsfaktorer står de mer oskyddade och är mer känsliga än andra träd.

– Skogsfragmentering slår
hårdare mot jätteträden, det är inte bara så att träd i utkanterna försvinner, en högre andel av de döende träden är jätteträd, säger William Laurance från James Cook-universitetet i Australien.

Det beror bland annat
på att jätteträdens höga och lite odynamiska struktur gör dem sårbara, speciellt i utkanten av skogarna där vindstyrkorna är starkare.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.