Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu dör världens jätteträd

Publicerad: 7 december 2012, 08:42

Det är inte bara världens stora djur som dör i alarmerande takt. Också världens äldsta organismer – de uråldriga jätteträden – är på väg att försvinna.


Jätteträd kan leva i tusentals år och bli över 100 meter höga. Men nu ökar dödligheten bland jätteträden i en oroväckande takt, rapporterar TT.

Larmet kommer från en grupp forskare från USA och Australien som genomfört en global studie av de stora träden. Riktigt gamla träd dör i en allt snabbar takt i alla länder, över alla kontinenter, konstaterar man. Studien har granskat riktigt stora träd, som till exempel bergsask i Australien, baobab i Tanzania och redwoodträden i Kalifornien.

Baobab-träd.

En slutsats som man drar är att många träd dör i skogsbränder – men att det inte helt förklarar trädens ökande dödlighet. Andra orsaker anses också vara saker som snabb klimatförändring, höjda temperaturer, torka, skogsavverkning och ett växande jordbruk.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.