onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu drabbas även Skellefteå av vattenparasit

Publicerad: 20 april 2011, 06:47

Kommunen misstänker att det är via kranvattnet som parasiten Cryptosporidium sprids, samma som drabbade Östersund i vintras. Sju fall är konstaterade, men flera hundra kan ha drabbats.


I Östersund inleddes en förundersökning om miljöbrott i samband med att tarmparasiten spreds i dricksvattnet och smittade tusentals människor. I Skellefteå vet man ännu inte var utbrottet har börjat, men kommunen har börjat ta prover i dels råvattentäkten Skellefteälven, dels vatten som har passerat det största av Skellefteås sju vattenverk, uppger Ekot.

Sju fall har hittills bekräftats, men sedan början av april har 200 till 300 personer sökt vård för diarréer och magsmärtor. Nu höjer kommunen beredskapen och uppmanar invånarna att koka kranvatten innan det dricks.
– Vi förbereder oss för det värsta möjliga scenariot: Vi förbereder att forsla hit rent vatten, vi förbereder för att installera reningsverk och med hjälp av smittskyddsenheten informerar vi om att man ska koka vattnet och så vidare, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå, till Ekot.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev