måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu drar EU Sverige inför domstol

Publicerad: 27 januari 2011, 10:40

Idag beslutade EU-kommissionen att driva process mot Sverige för brott mot skyddet av hotade arter. Den kan leda till att Sverige döms för fördragsbrott i EU-domstolen.

Ämnen i artikeln:

VargEu

I ett pressmeddelande skriver miljökommissionär Janez Potocnik att Kommissionen är bekymrad över delar av den svenska vargpolitiken i allmänhet och licensjakten i synnerhet. Man är bland annat kritisk till att licensjakt tillåts innan man startat upp åtgärder för att stärka vargstammen.

EU-kommissionens b
eslut att inleda en så kallad överträdelseprocedur är ett resultat av den anmälan som den svenska miljörörelsen gjorde i mars 2010. Nu är det upp till EU-domstolen att bestämma om den svenska licensjakten på varg strider mot EU:s skydd för hotade djurarter, det så kallade art- och habitatdirektivet.

Samtidigt beslutade den
svenska regeringen att ge Naturvårdsverket och Statens jordbruksverk i uppdrag att förbereda aktiva åtgärder för genetisk förstärkning av vargstammen inom Sverige. Det ska ske i samråd med bland annat Statens veterinärmedicinska anstalt och berörda länsstyrelser.

Det innebär enligt regeringen att den svenska vargstammen stärks genom tillförsel av nya vargar under 2011.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev