Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu får jägarna skjuta varg

Publicerad: 16 januari 2015, 07:12

Vargjakten i Värmlands och Örebros län får klartecken. Här är bakgrunden.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonMiljöaktuelltNaturvårdsverketSven-erik Bucht

Kammarrätten i Göteborg upphäver förvaltningsrättens stopp för licensjakten på 24 vargar i Värmland och tolv vargar i Örebro.

Domstolen slår fast att Naturvårdsverket även fortsättningsvis ska vara högsta instans i frågan, och att överklagandebeslutet ska kvarstå, skriver bland annat Expressen.

SVT rapporterar att kammarrättens besked både välkomnas och förkastas av den rödgröna regeringen, som beskrivs som djupt splittrad i vargfrågan.

Landsbygdsministern, socialdemokraten Sven-Erik Bucht, anser att det är bra att vargjakten nu får grönt ljus medan miljöministern Åsa Romson (MP) tycker att det är pinsamt att regeringen inte kan enas i frågan.

– Vargen är rödlistad och därmed en hotad art i Sverige, det har den varit under lång tid, säger Åsa Romson till SVT.

I går, torsdag, skrev Miljöaktuellt om oklarheter kring Sven-Erik Buchts uttalanden om vargjakten. Samtidigt anklagas Åsa Romson för ministerstyre efter tidigare uttalanden om vargjakten, vilket resulterat i att hon KU-anmälts.

I Dalarna har Naturvårdsverket, som Miljöaktuellt berättat, definitivt stoppat licensjakten på varg. Läs mer om det här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.