Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu får Sverige nog – norskt miljöfarligt skrotfartyg ska bort

Publicerad: 26 mars 2012, 08:47

Svenska myndigheter kopplar in Oslo tingsrätt i fallet.


Skandalfartyget m/s Hamen som ägs av en stiftelse med samma namn ligger fortfarande kvar i Idefjorden i norra Bohuslän väntan på bogsering. Miljööverdomstolen har fastställt att båten ska bort. I annat fall hotas vite på 100 000 kronor i månaden. Domen går inte att överklaga, men problemet är att ägarna inte har löst ut brevet med besked om domen. Därför vänder sig svenska myndigheter nu till Oslo tingsrätt för att få hjälp med delgivningen, rapporterar SvD.

Rädslan för att m/s Hamen ska läcka olja har varit stor. Därför sanerades fartyget i somras på all olja, men så sent som i fredags upptäckte kustbevakningen ny olja intill fartyget, enligt Strömstads tidning, ST.
‒ Den här oljan är inte sanerbar, det är för tunt för att man ska kunna pumpa den ombord. Fartyget verkar tätt, vi kan inte se något läckage från båten. Det känns som det enda som kvarstår är att det är någon som pumpar ut olja från fartyget, säger Anders Wimmer från kustbevakningen till ST.

Tiotals intressenter har hört av sig och varit intresserade av att skrota fartygsvraket, bara för ett par månader ska en dansk skrothandlare ha erbjudit nästan en halv miljon kronor för det rostiga fartyget. Enligt förvaltningschefen på miljö- och byggförvaltningen i Strömstads kommun betraktas inte m/s Hamen som nedskräpning eller skrot utan anses ha ett bevarandevärde, rapporterar ST.
‒ Oavsett nationalitet är ägarna inte ansvarstagande. De följer inte beslut och föreläggnaden och ger halvdana löften. Det känns inte som en oöverstiglig ekonomisk apparat att bogsera Hamen till Norge. Önskningarna om fartyget är mänga men viljan från ägarna saknas, säger Michael Olsson till ST.

M/s Hamen var tänkt att bli ett flytande museum, men Micael Olsson tror att hon kommer att sjunka om det görs något snart, skriver ST.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev