Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu fasar storkedjorna ut giftiga kvitton

Publicerad: 13 Augusti 2010, 11:25

Igår meddelade storkedjorna ICA, Coop och Axfood att de fasar ut kvitton innehållandes bisfenol A.


I veckan kom larmrapporter om att vanliga kassakvitton innehöll höga halter av den kontroversiella kemikalien bisfenol A som kopplats till hormonstörningar, diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. På onsdagen meddelade storkedjorna ICA Coop och Axfood att deras kvitton idag innehåller bisfenol A, men att de alla tänker fasa ut de giftiga kvittona. Det skriver Dagenshandel.se.

Det tre
storkedjorna har alla samma leverantör av kvittorullar. Leverantören meddelar nu också att de själva tänker byta papper i kvittona efter årsskiftet.

Samtidigt har branschorganisationen Plast- och Kemiföreretagen reagerat negativt på medias rapportering om bisfenol A i kassakvitton. I ett pressmeddelande konstaterar man att bisfenol A använts länge inom EU där man också gjort omfattande riskbedömningar. Enligt Plast- och Kemiföretagen har europeiska myndigheter bedömt att risken med bisfenol A i kassakvitton, eller så kallat termiskt papper, har varit försumbar.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.