Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu förbjuds giftiga barnmatsburkar

Publicerad: 12 april 2012, 07:07

Idag beslutar regeringen att förbjuda bisfenol A i locken på barnmatsburkar.


Miljöminister Lena Ek säger till SR Ekot att beslutet är en del av ett paket för att hantera bisfenol A i Sverige eftersom det enligt henne är farligt, giftigt, cancerframkallande och hormonstörande. Att man inskränker förbudet till just barnmatsburkar förklarar hon med att barn är särskilt känsliga och att det dessutom är i just den typen av produkter man antar att bisfenol A används.

Förra året förbjöd EU bisfenol A i nappflaskor. Naturskyddsföreningen hoppas att dagens svenska beslut kan skynda på en strängare kemikalielagstiftning inom hela EU.

Tidningen Hallandsposten
rapporterar att Halmstads servicenämnd nyligen beslutade att fasa ut 11 300 plasttallrikar från Halmstads skolor och förskolor då det visat sig att tallrikarna innehåller bisfenol A. Tallrikarna skulle fasats ut först 2014 då de deras livslängt skulle gått ut efter 15 år.  Nu påskyndas utfasningen och redan till höstterminen ska plasttallrikarna vara ersatta med porslintallrikar.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.