Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu går Fiskeriverket på smörbultjakt

Publicerad: 4 Augusti 2010, 06:03

Den svartmultade smörbulten är en främmande art som hotar Sveriges biologiska mångfald. Därför ger sig nu forskare från Fiskeriverket ut och fiskar efter den i Östersjön.


Ämnen i artikeln:

FiskeriverketFiskeHav

Den främmande arten svartmunnad smörbult kommer ursprungligen från Svartah avet och Kaspiska have och är enligt Fiskeriverket "en baddare på att överleva". I Sverige upptäcktes den första gången 2008 och utgör nu ett hot mot den biologiska mångfalden.
– Det är en mycket flexibel art, tåligare än de flesta. 1990 upptäcktes den första gången i Östersjön, i Gdanskbukten utanför Polen. Där är den nu jättevanlig och har brett ut sig på bekostnad av andra arter, säger Ann-Britt Florin som är forskare på Fiskeriverkets kustlaboratorium.

Svartmunnad smörbult.Foto: Gustaf Almkvist, SMU.

Nu i augusti är forskare från Fiskeriverket ute och fiskar efter svartmunnad smörbult i Nynäshamn och i Karlshamn.
– Vi har valt ut ställen där vi tror att det finns stor risk att den dyker upp. Alltså där det finns sjötrafik till och från områden där den svartmunnade smörbulten är vanlig, som Polen, säger Ann-Britt Florin.

Med finmaskiga nät får forskarna en fångst som ger en bra bild över hela fisksamhället.
– Det finns två syften med provfisket: dels att se om det finns svartmunnad smörbult och dels att se hur fisksamhället ser ut, så att vi har något att jämföra med. Om det dyker upp smörbult senare, då vet vi hur fisksamhället såg ut innan.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeriverketFiskeHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.