Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu gillar vi elbranschen

Publicerad: 17 november 2009, 08:04

Allmänhetens förtroende för sitt elhandelsföretag är på uppåtgående. Elräkningen är exempelvis inte längre en problem. Men bara en av fem tycker att man får valuta för pengarna.


Förtroendet för elbranschen blir bättre. Men mycket återstår. Det konstaterar branschorganisationen Svensk Energi efter att ha utfört en opinionsmätning.

Sex av tio är nöjda med sitt elhandelsföretag och lika många är nöjda med sitt elnätsföretag. Hälften så många, tre av tio, är positiva i någon mån till elbranschen i sin helhet.

– Vi har noterat förbättringar i anseende hos över en miljon människor. Det är glädjande. Det är bland annat resultatet av ett hängivet arbete bland tusentals medarbetare i branschen – allt för att göra det enkelt och bra för elkunderna, säger Kjell Jansson, vd på Svensk Energi, i en kommentar.

Den del av allmänheten som tidigare varit negativ till elbranschen har minskat från 50 procent för tre år sedan, enligt undersökningen.
Även när det gäller den hårt kritiserade elfakturan har det skett förbättringar. För sex år sedan har 50 procent kritiska till elfakturans begriplighet, en siffra som nu är nere i 30 procent.

Elbranschen noterar även att färre kritiker till elbranschen hörs i dag. Fler tar dessutom ställning för branschen i flera påståenden. Bland annat 30 procent, en ökning med 8 procent, att branschen har ett starkt miljötänkande. Samma siffror gäller för påståendet att branschen har lättförstådda ord och begrepp.

När det gäller elkostnaderna tycker 21 procent att de får valuta för pengarna. I förra årets undersökning var siffran ännu lägre, 15 procent.

– Vi har bara ställt den frågan två år i rad. Tidigare frågade vi ”håller vi låga priser” och då tigger man stryk, säger Kalle Karlsson, energichef på Svensk Energi.

36 procent tycker inte att de får valuta för pengarna, en minskning från fjolårets 46 procent.

– Vi har gått från en nivå med väldigt höga elpriser, säger Kalle Karlsson.

När det gäller att veta var man ska höra av sig med frågor till elbranschen håller 32 procent, en ökning med 11 procent, med om att det är lätt att förstå den saken. Fyra av tio, en ökning med 5 procent, instämmer i påståendet att elbranschen år 2022 kommer att vara en bransch som unga vill arbeta i högre utsträckning än i dag.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.