Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Nu har marknadsekonomin grepp om energiomställningen”

Publicerad: 10 februari 2017, 08:27

Det har varit en händelserik vecka. Sverige har fått mål för ekomat, landets mest hållbara landsting lär oss värdet i att ta bort alla miljöombud och en ny rapport som borde ge alla fossila energibolag skrämselhicka.


Det har varit en händelserik vecka. Sverige har fått en handlingsplan för den efterlängtade livsmedelsstrategin som ska öka mer hållbar svensk livsmedelsproduktion. I handlingsplanen presenteras tydliga mål för både ekologisk produktion och konsumtion. 30 procent av den svenska  jordbruksmarken ska  år 2030 vara ekologiskt certifierad. Den offentliga upphandlingen av livsmedel ska till 60 procent bestå av ekologiskt. Samtidigt satsar regeringen närmare en miljard på att främja och utveckla den inhemska produktionen. Reaktionerna på strategi, handlingsplan och mål har som vanligt varit blandade och den negativa kritiken består mest i att det fortfarande saknas konkreta åtgärder, som dock lär falla på plats framöver.

I veckan presenterade vi också vår (och Dagens Medicins) rankning av landstingen och regionerna i Sverige. Värmland är en värdig vinnare och det är mycket spännande att höra hur landstinget arbetar i praktiken. Precis som med landets kommuner handlar det om att politikerna vågat sätta tuffa mål, ett tydligt ansvar för frågorna hos alla chefer (miljöombudsrollerna lades ner för 15 år sedan) och en kompetent miljöstab. Läs och inspireras.

Så här års duggar boksluten tätt och vi kan konstatera att det börjar bli tuffa tider i energibranschen – i alla fall för de bolag med stora tillgångar i fossil energi. Svenska staten och dess skattebetalare kan inte heller i år förvänta sig en utdelning från Vattenfall. Nedskrivningarna är omfattande och förlusten uppgår till hela 26 miljarder kronor när försäljningen av den tyska brunkolsverksamheten inkluderas. Bolaget genomgår dock just nu en stor omställning.
”Vi inledde 2016 med ett antal större frågor som behövde hanteras för att stödja omvandlingen av energisystemet och forma ett nytt Vattenfall” sa Vattenfalls vd Magnus Hall, i en kommentar.

Samtidigt meddelade bolaget att man nu ställer om hela sin fordonsflotta till elfordon. Det är verkligen ett tecken på bolagets nya strategi. Ett annat bolag som känner av den förnybara motvinden är Norska Statoil som 2016 redovisar både lägre omsättning och vinst än prognostiserat.

Branschens spelplan skakas om i grunden av två tydliga trender som drivs av faktiskt efterfråga på marknaden:

- Kostnaden för förnyelsebar energi sjunker snabbt och konkurrerar på riktigt med fossil dito. Företag, organisationer och privatpersoner börjar på riktigt investera i solenergi.
- Allt fler och billigare elfordon rullar ut ur bilfabriker. I princip alla biltillverkare med fungerande överlevnadsinstinkt har planerat lanseringar av elfordon de kommande åren.

Vi rapporterade tidigare i veckan att en färsk rapport från Graham institute (Imperial College London) spår en mycket snabb utveckling av sol- och vindenergi och elfordon vilket dramatiskt utmanar de befintliga fossiltunga företagen. Runt 2020 börjar produktionen av olja och gas att minska och efter 2030 faller produktionen drastiskt, spår rapporten (extern länk).

Ett ytterligare tecken på att fossil energi är på väg ut är det faktum att Kina nyligen avbröt planerna på 103 nya kolkraftverk till förmån för investeringar i förnybar energi.

När PM Nilsson på DI:s ledarsida konstaterar att fossil energi är en dålig investering så är det en insikt som börjar få fäste på riktigt i näringslivet.

Vi befinner oss nu vid en tipping point där marknadens incitament för hållbar energiomställning snabbt blir starkare än investeringar i fossila energilösningar.

Det är förstås goda nyheter för planeten jorden.

Resan har varit lång, men nu börjar marknadsekonomin verka i rätt riktning.

Mikael Salo
chefredaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.