Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu har plasten nått Antarktis

Publicerad: 27 september 2012, 10:11

Nu står det klart har människans plastskräp också nått Antarktiska oceanen – ett hav man tidigare trott vara ofördärvat.


Forskare rapporterar nu att man hittat plastavfall i Antarktiska oceanen. Man rapporterar också att andelen plastfragment där är jämförbart med det globala genomsnittet i världshaven. Antarktiska oceanen, också kallade Södra oceanen, har länge ansetts vara en skonad miljö. Upptäckten kommer från en två och ett halvt år lång seglats med forskningsfartyget Tara över Atlanten, Stilla Havet, Antarktis och Indiska Oceanen för att undersöka ekosystem och biologisk mångfald under klimatförändringen. Det rapporterar The Guardian.
– Vi har länge trott att Södra oceanen varit en ofördärvad miljö. Det faktum att vi hittat den här plasten är ett tecken på att människan påverkan på miljön verkligen är planetär, säger Chris Bowler, forskningskoordinator på Tara, till tidningen.

De provtagningar som gjorts antyder att den Södra oceanen innehåller runt 50 000 plastfragment per kvadratkilometer. En siffra som ligger i linje med det globala genomsnittet i haven.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News