Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu införs en dag för elektronikåtervinning

Publicerad: 24 januari 2018, 09:09

Varje år slängs 50 miljoner ton elektronik i världen. Avfallet innehåller både sällsynta metaller och farliga ämnen som släpps ut i naturen. För att uppmärksamma problemet har deltagarna i projektet ”ELAN-Elektronik ska återanvändas” utropat den 24 januari till ”Circular Electronics Day”.


Syftet är att människor ska uppmärksamma nyttan med återanvändning av elektronik och dela med sig av sina tips under hashtagen #CircularElectronicsDay och på eventets Facebook-sida.

Enligt TCO Development, som ligger bakom it-hållbarhetsmärkningen TCO Certified, så är det inte bara enskilda konsumenter som kan göra skillnad. Företag och offentliga aktörer har också möjlighet att ställa krav på att elektronikprodukter ska ha tillverkats av återvunna material och vara återvinningsbara.

Men utvecklingen av elektronik och it-produkter går snabbt och det kan vara svårt att sälja vidare produkter som upplevs som omoderna. Därför är det särskilt viktigt att komponenter och ämnen som finns i elektronik kan tas ut och användas i nya produkter. Mycket elektronik innehåller dessutom kemikalier som riskerar att förbjudas över tid, något som kan göra det omöjligt att sälja produkten vidare. Därför arbetar TCO Certified för att utfasningen av farliga ämnen ska gå snabbare. I december kommer nästa generation av hållbarhetsmärkningen att lanseras. Där kommer man bland annat att lägga större fokus på elektronikprodukters livslängd.

3 tips för att ta hand om uttjänt elektronik

- När du ska köpa elektronik, undersök om produkten du behöver finns begagnad eller om det finns hållbarhetscertifierade produkter
- Radera gammal data och sälj din gamla elektronik så att den får ett andra liv
- Om du inte vill sälja dina gamla produkter, lämna dem till en återvinningscentral eller större elektronikbutik

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.