söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu justerar IPCC människans påverkan på klimatet

Publicerad: 22 augusti 2013, 05:56

Synen på människans påverkan på klimatet justeras i FN:s klimatpanels kommande rapport om klimatförändringen, enligt ett utkast som har läckt ut i förtid.


I sin nästa klimatrapport som ska offentliggöras om en månad höjer FN:s klimatpanel IPCC sannolikheten att människan står bakom klimatförändringen från 90 till 95 procent. Det uppger nyhetsbyrån Reuters som har tagit del av ett läckt utkast till rapporten.
Samtidigt tonar IPCC ner några av de effekter av klimatförändringen som man tidigare har lyft fram. Bland annat avdramatiseras enligt Reuters sambandet mellan torka och mänsklig klimatpåverkan.

Reuters har talat med Reto Knutti som är professor vis Swiss Federal Institute of Technology som kommenterar utkastet.
– Vi har blivit ännu säkrare på att klimatförändringen är människans verk, men vi är i dag mindre säkra än vad många kanske hoppats kring lokala effekter, säger han.

Andra slutsatser som
Reuters lyfter fram ur IPCC-utkastet är ytterligt höjda havsnivåer. I den förra rapporten räknade man med havsnivåhöjningar på upp till 18 till 59 centimeter. Nu höjer man det till 29 till 82 centimeter.
Den nya rapporten kommer också att flagga för hög sannolikhet att vi vid slutet av århundradet kommer att ha höjt temperaturen över de två grader som 200 av världens regeringar har som mål i kampen mot klimatförändringen.

I den kommande rapporten
försöker IPCC enligt Reuters också förklara varför uppvärmningen har gått långsammare de senaste åren, trots att utsläppen av växthusgaser nått flera rekordtoppar under samma tid. En av förklaringarna är naturliga väderförändringar som bland annat orsakats av ökad andel kylande aska från vulkaner i atmosfären, minskning av solvärme enligt en elvaårig solcykel samt att allt mer värme absorberas av haven.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev