Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kan bönderna få betala för övergödningen

Publicerad: 21 juni 2010, 07:52

Miljardsmäll hotar svenska jordbrukare för åtgärder mot övergödning i mark och vatten.


Ämnen i artikeln:

ÖvergödningJordbrukPolitikEu

Tidigare har de statliga vattenmyndigheterna uppgett att jordbrukarna bara kommer att få betala en liten del av den beräknade kostnaden på 6 miljarder kronor för att åtgärda övergödning av mark och vatten orsakade av jordbruket.

Men när Jordbruksverket nu börjar utreda finansieringen visar det sig att det finns en risk att jordbrukarna kommer att få genomföra fler och dyrare åtgärder än vad vattenmyndigheterna tidigare uppgett. Det skriver tidninge tidningen Riksdag&Departement på sin hemsida.

Övergödning anses vara det största problemet för att införa "god vattenstatus".

Övergödningen anses av de statliga vattenmyndigheterna vara det i säklass största problemet för att Sverige ska införa "god vattenstatus" enligt EU:s vattendirektiv. De totala berkänade kostnaderna för åtgärder mot övergödningen beräknas ligga mellan 20 och 25 miljarder kronor. Sedan tidigare har beslutats att industrin och de kommunala VA-bolagen ska betala sin andel av notan. För jordbruket har man däremot räknat med att det statliga och EU-finansierade "Landsbygdsprogrammet" ska betala kostnaderna – runt 6 miljarder kronor.

Nu visar det sig emellertid att det är osäkert hur långt pengarna från Landsbygdsprogrammet räcker.
– EU:s jordbruksbudget ska omförhandlas. Vi vet inte hur stor budgeten blir och hur mycket som kan gå till landsbygdsprogram i de olika EU-länderna, säger Ingrid Svedinger till Riksdag&Departement.

Riksdag&Departement
skriver också att kritiker tror att kostnaderna för övergödningen är underskattade.
– Vi bedömer att kostnaden för att åtgärda övergödningen i Sverige blir betydligt högre än 20 till 25 miljarder kronor, säger Sindre Langaas, vattenexpert på Lantbrukarnas Riksförbund till tidningen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.