måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kan det bli slut på GMO-bråket

Publicerad: 18 februari 2010, 09:01

Efter åratal av motsättningar mellan EU-kommissionen och en grupp medlemsländer överväger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso ett radikalt grepp.

Ämnen i artikeln:

GmoEu

Enligt nyhetsbrevet ATL.nu överväger EU-ordföranden Barroso att göra frågan om genmodifierat jordbruk till en nationell angelägenhet. Och han verkar ha brett stöd för den tanken.

Resultatet av den nya GMO-strategin skulle bli att varje medlemsland själv får bestämma om man tillåter odling av en viss genmodifierad gröda, medan frågor om försäljning av genmodifierade grödor skulle fortsätta att avgöras av EU gemensamt.

Enligt ATL.nu är det en svår nöt att knäcka hur den nya strategin ska fungera utan att den gemensamma marknaden eller de globala marknadsreglerna störs. Ännu svårare blir det att införa strategin utan att sätta igång en ny utdragen process likt den som ledde till den nuvarande lagstiftningen.

Frågan skulle ha varit uppe på den nya kommissionens första veckmöte, men sköts upp, och den nye hälsokommissionären Maltas John Dalli får nu ytterligare tid på sig att ta ställning till den nya strategin.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev