Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu kan du segla Greenpeace Rainbow Warrior

Publicerad: 8 december 2010, 08:11

Nu har jag kommit upp på nästa nivå och fått mera ammunition. Pang! Pang! Nazisterna i den gamla borgen flyger som vantar när jag skjuter. Måste det vara så? Jörgen Städje berättar om andra typer av spel.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Kan datorspel vara annat än förstörelsebringande och ta upp andra ämnen än hur man har ihjäl så många som möjligt på så kort tid som möjligt, eller stjäl bilar eller åker fort, fort? Visst finns det exempel på sådana spel, som The Sims, eller olika flygsimulatorer, men med hur många spel kan du faktiskt arbeta med att vara till nytta för världen, Jorden och de levande varelserna?

Containrar är hårda, men havet är ännu hårdare. Du är ganska liten på havet. Kan du klara dig igenom den här stormen?

Med Ship Simulator Extreme kan du faktiskt fara världshaven runt och vara god! Du kan välja ett av Greenpeaces fartyg och åka ut och retas med valfångstfartyg, eller vara med och rädda människor från en brinnande oljeplattform eller bara försöka föra ett containerfartyg genom hög sjö och se hur det går. Det här är ingen pang-dunder-snabbspel för den som vill ha massor av action, för så fort går det inte i sjöfart.

Har du någonsin funderat på hur det skulle kännas att segla en 500.000 tons supertanker genom en jättestorm? Eller slåss mot valfångare vid Sydpolen? Eller känna spänningen i luften när du ska rädda besättningen på en oljerigg som hotas av katastrof?

Axla manteln som skeppare på Greenpeaces fartyg och gå ut och möt japanska valfångare. Kanske du får en harpun i skinkan, kanske din gummibåt blir torpederad, men vadå, du jobbar ju för en god sak.

Det är företaget VSTEP som kommit med ett nytt spel i sin hyperrealistiska simulatorserie Ship Simulator. Realismen ligger på topp och alla de 32 fartyg som står till buds är återskapade från fartygsritningarna och reagerar på vågorna precis som det riktiga fartyget. VSTEP har tidigare gjort simulatorer för olika amerikanska myndigheter och privatföretag och är inga nykomlingar i branschen.

Bland fartygen finner vi bogserbåtar, oljetankers, kustbevakningsfartyg och så Greenpeaces fartyg, som den spritt nya Rainbow Warrior III. Man kan segla nio fartyg på en gång, i olika hamnar, som i Rotterdam, Sydney eller New York. Du behöver inte bara stå vid rodret, det går dessutom bra att gå runt och undersöka fartyget i detalj. Väderleksrapporten kan vara allt från kav lugnt och sol, snöstorm och elände, till de högsta vågor du någonsin sett i 3D. Även om det inte handlar om att skjuta och döda kan det bli nog så nervpirrande.

Här brinner det, med utsikt till en massa förlorade människoliv. Men du kan förhindra det.

Man kan spela ensam eller flera. Ensamuppdragen går bland annat ut på att föra en lyxkryssare mellan olika hamnar och under tiden ska man försöka hålla passagerarna nöjda, utan också hitta reservhamnar när de tilltänkta hamnarna inte räcker till, och dessutom släcka bränder ombord. Det låter kanske inte så kul, men då kan Greenpeace-scenariot vara mera spännande, där man seglar omkring vid Antarktis och försöker förhindra illegal valfångst, en operation som sägs vara baserad på verkliga händelser.

Greenpeace tar sig an alla skurkar som förorenar, släpper atombomber och bär sig åt. Här är vi på väg att inspektera en större fiskeflotta.

Ska du ha standard- eller donationsversionen?

VSTEP ägnar sig inte bara åt att skriva simulatorer, de tänker faktiskt på miljön under tiden också. Skulle du köpa spelets donationsversion kommer VSTEP att skänka 20% av intäkterna till Greenpeace och deras program för oceanernas bevarande. Dessutom deltar alla donatorer i en pristävling, vars förstapris är att få sova över en natt på Greenpeaces nya Rainbow Warrior III när den sjösatts i oktober 2011.

Det är vackert också, med fantastiska vyer av hamnar, solnedgångar, snöstormar och allt annat som gör livet värt att leva för en gammal beckbyxa. Efter en lång färd över haven kommer du äntligen fram till hamnen och har lyckats med uppdraget.

Spelfakta

Högsjösimulatorn Ship Simulator Extreme
Tillverkare: VSTEP

Systemkrav
Operativsystem: Windows XP (Service pack 2), Windows Vista eller Windows 7, 32 och 64 bitar
Minne: 2 GB (Windows XP) eller 3 GB (Vista eller Windows 7)
Processor: 3 GHz P4 Intel eller AMD-ekvivalent
Grafikkort: Geforce 8800GT eller ATI Radeon HD 4850 med 256 MB RAM (shadermodell 3.0)
Hårddiskutrymme: 3,5 GB
Optisk enhet: 4x DVD-ROM
Styrenhet: Mus med rullhjul
Ljud: DirectX 9.0c-kompatibelt ljudkort
DirectX: Version 9.0c
Andra styrenheter: Andra styrenheter som är DirectX 9.0c-kompatibla
Internet: Bredbandsanslutning för flera spelare

Läs mer

Simulatorutvecklaren VSTEP: www.vstep.nl/index.php
Spelprodukten: www.shipsim.com
ShipSim magazine: http://forum.shipsim.com/Uploads/Ship%20Sim%20Magazine%20Issue%2015.pdf
OBS: vstep.com är en kapad website.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.